top of page
pbi_verkeersslachtoffers_overzicht.png
Post: Blog2_Post

DAN'S DAX TIPS

  • Foto van schrijverDaniël Krol

PowerBI project: verkeersslachtoffers per jaar in Nederland

Bijgewerkt op: 27 jun. 2020

Met dit project heb ik een aantal -voor mij onbekende- visuals willen uitproberen. Door gebruik te maken van een visual die automatisch de verschillende jaren selecteert (Play Axis), is dit een volledig automatisch dashboard geworden dat per jaar het aantal verkeersdoden toont per "type deelname" en per "provincie".

Aan het einde van deze blog staat een video van het dashboard in actie.


Bar Chart Race

Met deze visual is het mogelijk om filterveranderingen geanimeerd weer te geven, zoals je dat de laatste tijd steeds vaker tegenkomt op de social media. Je kunt in de visual aangeven welke hoeveel staven er getoond moeten worden en hoe lang de animatie mag duren.

De inrichting en aanroep werk verder als een normale staafdiagram visual. Al-met-al een leuke visual die een speelse afwisseling kan geven aan je dashboard.


Play Axis

Deze visual maakt het mogelijk om automatisch door een reeks te scrollen. Je kunt aangeven na hoeveel seconden de visual de volgende waarde in de reeks moet selecteren. De andere visuals op je scherm die gebruik maken van het veld dat wijzigt, filteren dan automatisch mee.

In dit dashboard heb ik deze visual gebruikt om automatisch door de jaren heen te stappen. Alle andere visuals in dit dashboard reageren daarop. In combinatie met de Bar Chart Race geeft dit een leuk effect, aangezien de wisselingen per jaar geanimeerd worden weergegeven. Ook de lintgrafiek en de choropletenkaart reageren leuk op deze visual.


Infographic Designer

Heb je een verhaal te vertellen? Of is het onderwerp van je meting met duidelijke plaatjes uit te drukken? Dan is deze veelzijdige visual iets voor jou.

Bars, lines, charts, het kan allemaal met deze veelzijdige visual. En je kunt ze opleuken met de plaatjes die met je onderwerp te maken hebben. Leuk, verhalen en verhelderend.

De interface is een beetje eigenwijs, maar is het zeker waard om je doorheen te worstelen. En zeg nou zelf, een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden!


Voor mij was dit dashboard een leuke vingeroefening om vertrouwd te raken met een aantal custom visuals. Daarnaast heb ik veel measures geprogrammeerd in dit dashboard om de Play Axis goed tot z'n recht te laten komen. Op het technische gedeelte kom ik in een andere blog nog eens terug!


Bekijk het volledige dashboard in actie:



16 weergaven0 opmerkingen
bottom of page